Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zuidkant Grote Markt parkeervrij : maar... complete leegte, iedere dag weer

Grote Markt

In de lokale politieke geschiedenis van de Keizerstad zijn al heel wat duistere watertjes doorzwommen.  In juni kwam tijdens de gemeenteraad nog maar eens 'ambras in de N-VA/CD&V-klas' naar boven : verdeeldheid, openlijke wederzijdse verwijten en de 'limieten van het stadspersoneel zijn bereikt'.  De gemeenteraad was 'boeiend' om volgen.

'Een marktplein voor de mens, in plaats van voor de auto'

Voor de alleréérste keer dienden Herentalse burgers een voorstel in voor de gemeenteraad. Die keurde met een nipte meerderheid het verzoekschrift goed om het zuidelijke deel van de Grote Markt tot 25 augustus volledig parkeervrij te maken.

Met 13 stemmen voor, 10 tegen en 5 onthoudingen keurde de raad burgervoorstel goed voor 'een plein voor de mens in plaats van voor de auto'.

De burgers moesten minstens 300 handtekeningen van Herentalsenaren verzamelen.  Dat lukte op 4 dagen. 

Maar de handelaars op de Grote Markt blijven met argusogen kijken.

'€30.000 waarvoor?'

Er kwam een afgewerkt pop-up zomerplein met zitbanken, een overkapping, beplanting, sfeerverlichting en een petanqueveld. Voor de allerkleinsten de zandbak. Evenementenbureau P-Productions Rental & Events kreeg €30.000 voor de uitwerking.

Leegte

Dinsdagnamiddag 14/8 rond 17u passeerde onze fotograaf Johan Temmerman - onder een stralende zon - het met veel tamtam aangekondigde pop-up zomerplein.  

Een triest beeld : leegte, niemand te ontdekken, de zoveelste dag, stad Herentals onwaardig.  Of mocht de stad wel voor dagelijkse animatie zorgen op het 'zomerplein' tijdens 'Zomerspoor'? 

Enkel de terrassen van de horeca zitten stampvol.  En dat is heel goed voor de ondernemers.

Foto's Johan Temmerman/ NNieuws.

Grote Markt, Herentals, België

Grote Markt

Deel dit artikel